Naleśnikowe placuszki z jabłkiem

4.49 (195 ocen)

  • 60 min

Jest to jeden z moich pomysłów aby moja dwuletnia córeczka niejadek coś zjadła, żeby mogła wziąć do rączki i zjeść samodzielnie, tak jak to lubi robić. Bo naleśników za bardzo jeść nie chce.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki
    1 szklanka wody (niegazowanej)
    3/4 szklanki mleka
    2 jajka
    1/2 łyżeczki soli
    łyżeczka cukru zwykłego
    cukier waniliowy
    łyżeczka proszku do pieczenia
    kilka jabłek
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśnikowe placuszki z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki mieszamy mikserem. Ciasto ma mieć konsystencję lekko płynnego budyniu. Gdyby było za rzadkie, dosypujemy mąki.
  • 2. Następnie ścieramy na łezkach kilka jabłek. Im więcej jabłka tym więcej go będzie w placuszkach – jak kto woli.
  • 3. Rozgrzewamy patelnię do naleśników, przed pierwszą porcją dajemy trochę oleju. Później już oleju nie dajemy.
  • 4. Nakładamy placuszki łyżką stołową. Smażymy z obydwu stron na małym płomieniu na złoty kolor, tak jak naleśniki.

Porady

Przy tej ilości cukru wychodzą tylko lekko słodkie. Jak ktoś woli słodsze to należy dać do ciasta więcej cukru lub ewentualnie gotowe placuszki posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować