Naleśnikowe oczka

0 (0 ocen)

Nie lubię nudy w kuchni, a ponieważ uwielbiam naleśniki z serem to podałam je w bardzo niebanalny sposób. Tak przygotowana zapiekanka świetnie się prezentuję, a jak smakuje mmm pychotka :)

Składniki:

  • 2 jajka,
    2 szklanki mąki,
    1 szklanka wody
    1 i 1/4 szklanki mleka,
    szczypta soli,
    olej do smażenia,
    1 łyżeczka kakao,
    300 twarogu półtłustego,
    3 łyżki cukru,
    1 jajko,
    120g śmietany 18%,
    100g serka homo,
    2 jajka,
    85 g cukru,
    skórka starta z 1/2 cytryny lub kilka kropel aromatu cytrynowego,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Naleśnikowe oczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśnikowe oczka 1. Do miski wbijamy 2 jajka, roztrzepujemy je. Dodajemy mąkę, wodę, mleko i szczyptę soli, miksujemy całość na gładkie ciasto. Na patelni smażymy cienkie naleśniki.
  • Nalesniki 2. Po wysmażeniu połowy ciasta dodajemy kakao, mieszamy i smażymy ciemnie naleśniki.
  • Naleśnikowe oczka 3. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy cukier i jajko, dokładnie mieszamy aż do połączenia składników. Przygotowaną masa serową smarujemy naleśniki.
  • Nalesniki 4. Okrągłą formę żaroodporną smarujemy masłem. Układamy w niej naleśniki na przemian jasne i ciemne.
  • nalesniki 5.

    Do miski wbijamy 2 jajka, dodajemy serek homo, śmietanę, cukier i skórkę z cytryny, mieszamy do połączenia składników.
  • 6. Tak przygotowaną masą zalewamy naleśniki. Zapiekamy 35-40 minut w 180 stopniach. Gdyby masa zaczęła się za bardzo przypiekać do przykrywamy całość folią.
    Podajemy ją z owocami.
    Życzę smacznego :)

Porady

Tak przygotowana zapiekanka smakuje świetnie na ciepło i na zimno. Oczywiście na zimno kroi się o wiele lepiej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować