Naleśnikowa tarta z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy, dodajemy, jajka, przyprawy oraz wodę i połowę mleka. Przygotowujemy gęste ciasto, ciągle ubijając dodajemy resztę mleka. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Pozostawiamy na 30 - 40 minut aby mąka napęczniała i ciasto zgęstniało.
Patelnię lekko natłuszczamy. Ja posmarowałam klarowanym masłem. Rozgrzewamy. Smażymy naleśniki. Naleśniki smażymy minutę lub trochę dłużej w zależności jak gruba jest warstwa ciasta. Z drugiej strony smażymy bardzo krótko.
2.Przygotowanie nadzienia:
Łososia dzielimy na mniejsze kawałki oprószamy posiekaną natką pietruszki, pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Serek mieszamy z posiekanymi liśćmi selera naciowego i pieprzem.
3.Przygotowanie:
Naleśniki smarujemy serkiem, obkładamy łososiem. Naleśnik kroimy na pół.
Każdą połówkę składamy na pół. Pierwszy pasek zwijamy w rulonik i ustawiamy na środku formy, następnie go owijamy pozostałymi, aż do wyczerpania elementów.
4.Tak przygotowaną tartę ozdabiamy liśćmi selera naciowego, cebulkami oraz papryczkami. Odstawiamy na 30-60 minut do lodówki.
Komentarze