Naleśniki "Złoty Skarb Jesieni" z musem jabłkowym

5 (154 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dla wielu z was jesień kojarzy się z żółtymi liśćmi czy powoli zapadającym zmrokiem. Złota polska jesień to zmieniająca się pogoda, ale jeszcze jasno świecące słońce. Jesień to również wyjątkowe smaki. Czym by była przecież jesień bez śliwek czy jabłek.
Naleśniki "Złoty Skarb Jesieni" to taka właśnie podróż do smaków jesieni. Pyszny i nieco kwaskowy mus jabłkowy(z wyczuwalnymi kawałkami owoców), a do tego słodkie ciasto naleśnikowe oraz unoszący się wokoło zapach cynamonu. Po prostu pychota. Polecam !

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto
    500 ml mleka 3,2%
    340 g mąki pszennej
    30 g cukru( 2,5 łyżki)
    2 jaja
    1 op. cukru waniliowego
    100 ml oleju
    20 ml wody gazowanej
    1 łyżeczka smalcu
    nadzienie
    300 g jabłek(najlepiej antonówek lub szarych renet - odmiana kwaskowa)
    40 ml wody
    30 g cukru(około 3 łyżek)
    20 g cynamonu(2 łyżeczki)
    dekoracja
    cukier puder
    2 jabłka
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Naleśniki na słodko

Naleśniki "złoty skarb jesieni" z musem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, 1 szklankę mleka, jaja, cukier, cukier waniliowy mieszamy. Najpierw łyżką, następnie miksujemy. Dolewamy kolejną szklankę mleka. Miksujemy, dolewamy olej i wodę gazowaną. Mieszamy wszystkie składniki ręcznie. Patelnię na naleśniki mocno nagrzewamy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę smalcu. Smażymy naleśniki. Studzimy.
    Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na kwadraty i umieszczamy w garnku. Zalewamy 40 ml wody i zagotowujemy. Do gotujących jabłek dodajemy cukier i cynamon. Dusimy około 10 minut na małym ogniu(pilnujemy aby jabłka zbyt mocno się nie rozpadły, chcemy przecież w naleśnikach poczuć jabłka). Studzimy.
    Na wystudzone naleśniki nakładamy po 1-2 płaskich łyżek musu jabłkowego. Naleśniki składamy w trójkąt. Posypujemy cukrem pudrem oraz dekorujemy pokrojonymi w kwadraty jabłkami. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować