Naleśniki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Dodane do ciasta ugotowane ziemniaki sprawiają, że naleśniki są bardzo delikatne, bardzo smaczne, sprężyste.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 ugotowane ziemniaki ok. 200 g
    2 szklanki mleka
    1/2 szklanki wody gazowanej
    1 szklanka mąki pszennej
    łyżka mąki ziemniaczanej
    duże jajko
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1/4 łyżeczki soli

    olej rzepakowy do smażenia

Naleśniki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, albo przecisnąć przez praskę. Przełożyć do wyższego naczynia i dodać mleko, wodę, mąki, olej, jajko, sól i połączyć przy pomocy miksera. Ciasto powinno być gładkie i mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać mąki albo mleka. Ostawić na ok. 15 min do lodówki, a następnie na patelni rozgrzać olej rzepakowy i usmażyć naleśniki.
    Smacznego.

Porady

Naleśniki ziemniaczane są bardzo delikatne. Żeby obrócić naleśnik na patelni najlepiej pomóc sobie talerzem. Czyli zsunąć naleśnik na talerz i położyć placek na patelnię obracając talerz do góry dnem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy