Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie beszamelowym

4.5 (190 ocen)

  • 45 min

Potrawa zainspirowana dobrym smakiem szpinaku.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto naleśnikowe:
    mąka
    mleko
    2 jajka
    woda mineralna gazowana
    szczypta soli
    Składniki na farsz:
    opakowanie mrożonego szpinaku
    ząbek czosnku
    ser żółty
    śmietana
    Skłądniki na sos beszamelowy:
    masło
    gałka muszkatołowa
    mleko
    mąka pszenna
    pieprz i sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie beszamelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyrabiamy ciasto naleśnikowe i smażymy na patelni. Powstałe naleśniki odkładamy.
  • 2. Szpinak rozmrażamy aż do wyparowania wody, dodajemy roztarty ząbek czosnku oraz łyżkę śmietany. Dla smaku doprawiamy odrobiną soli.
  • 3. W osobnym garnku roztapiamy masło, dodajemy ok 2 łyżki stołowe mąki. Chwilę podgotowujemy co jakiś czas mieszając. Dodajemy mleka by nadać konsystencję sosu oraz gałkę muszkatołową. Całość trzeba zagotować.
  • 4. Na patelni, na maśle smażymy pieczarki, które dodamy do beszamelu.
  • 5. Gotowy farsz ze szpinaku nakłądamy na naleśniki posypująć startym, żółtym serem. Zawijamy w kopertę, polewamy sosem beszamelowym z pieczarkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować