To bajecznie smaczne naleśniki z apetycznie wyglądającym farszem. Idealne nie tylko dla jaroszy. W wersji dla mięsożerców polecam dodać do farszu wędzonego kurczaka lub szynkę.
30 min
Składniki:
Składniki ciasta naleśnikowego:
2 szklanki mleka
Szklanka mąki
2-3 jajka
Szczypta soli
2 łyżki oleju
Składniki farszu szpinakowego:
1,5 szklanki zmiksowanego szpinaku
¾ szklanki rozkruszonego sera feta
Pół szklanki startego sera żółtego
Kilka łyżek serka topionego
Kilka ząbków czosnku
2 łyżki masła
Sól
Pieprz
Naleśniki ze szpinakiem i trzema serami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto na naleśniki zmiksuj i odstaw na kwadrans. Następnie usmaż naleśniki na odrobinie oleju.
Szpinak przesmaż chwilę na maślę. Dodaj rozgnieciony przez praskę czosnek i serek topiony. Odstaw do przestudzenia. Potem dodaj do nich ser feta, ser żółty oraz sól i pieprz. Farszem posmaruj naleśniki i zwiń w rulon. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i zapiekaj około 20 minut.
Komentarze