REKLAMA

Naleśniki ze szpinakiem i salsą pomidorowo-paprykową

wyświetlono: 544 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 1

Uwielbiam naleśniki na wszelkie sposoby. Zawsze robię bardzo dużą porcję, że by móc je zajadać nawet przez kilka dni z rzędu.

opublikowany: 09.08.2014
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • naleśniki:
    kefir (400 ml)
    1 jajko
    0,5 l mleka
    2 szkl. mąki
    łyżeczka sody
    szczypta soli
    łyżeczka cukru
    3 łyżki oleju

    farsz:
    1 kg świeżego szpinaku
    1 serek topiony (najzwyklejszy)
    kostka twarogu (200g)
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa

    sos beszamelowy:
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    2 szkl. mleka
    sól, gałka muszkatołowa

    salsa:
    4 pomidory
    1 papryka czerwona
    ząbek czosnku
    cebula
    2 łyżki oliwy
    sół, pieprz, zioła prowansalskie
Ocena:

(średnia 5 z 140 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki:
    Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować i odstawić na pół godz., aby ciasto "odpoczęło".

    Farsz:
    Liście dokładnie opłukać, usunąć łodygi, porwać na mniejsze kawałki i delikatnie przesmażyć je w głębokim naczyniu na niewielkiej ilości oliwy.Odcedzić za pomocą przykrywki, jeśli utworzy się zbyt dużo wody. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, serek topiony ( ten najzwyklejszy jest najlepszy), pokruszony twaróg i przyprawy. Mieszać całość od czasu do czasu.Trzymać na palniku do momentu, aż serki się roztopią. Możliwe, że farsz jest zbyt wodnisty mimo odcedzania (liście puszczają soki). Zasypać wtedy całość łyżką mąki i energicznie wymieszać. Dzięki temu naleśniki nie będą rozmiękać i rozpadać się.

    Sos beszamelowy:
    Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę i energicznie wymieszać, aby nie utworzyły się grudki. Dodać mleko i ciągle mieszać do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Po zdjęciu z ognia przyprawić solą i gałką.

    Salsa:
    Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Paprykę i cebulę również pokroić w kostkę. Do niewielkiego garnka wlać odrobinę oliwy i wrzucić wszystkie pokrojone składniki, dodać przeciśnięty czosnek i przyprawy. Trzymać na palniku do momentu aż warzywa zmiękną, ale nie będą rozgotowane na papkę

    .Teraz każdy naleśnik posmarować sosem beszamelowym, następnie szpinakiem. Zawinąć w dowolny kształt. Podać na ciepło z salsą.

Porady

Naleśniki można dodatkowo ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiec pod startym żółtym serem.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

naleśniki ze szpinakiem Dodane przez: Redakcyjna testerka


Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Daguuusia92 image

naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą

Proste, pyszne i szybkie w przygotowaniu. Można je podawać zarówno na obiad jak i na kolację.

kategoria: Naleśniki opublikowany: 08.05.2018 | wyświetlono: 5555 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 1
Dodane przez: wiktorkowa wiktorkowa

Naleśniki ze szpinakiem i pomidorową salsą

Wspaniała alternatywa na piątkowy obiad i nie tylko.

kategoria: Naleśniki opublikowany: 04.10.2012 | wyświetlono: 615 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Brenia Brenia

Pieczony łosoś z salsą pomidorowo-paprykową

Prosty przepis na łososia w salsie pomidorowej.

kategoria: Dania główne opublikowany: 22.10.2012 | wyświetlono: 739 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: agarybak76 IMG_1607 — kopia

Pieczony łosoś z salsą pomidorowo-paprykową

Zdrowe, pyszne danie obiadowe, które zadowoli każde podniebienie.

kategoria: Dania główne opublikowany: 21.11.2012 | wyświetlono: 576 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE