Naleśniki ze szpinakiem i ricottą

4.5 (157 ocen)

Takie naleśniki przygotowałam wraz z koleżanką, próbując odtworzyć smak naleśników jedzonych w restauracji. Udało się!

Składniki:

  • CIASTO:
    1 szklanka mąki
    2 jaja
    ½ szklanki mleka
    ½ szklanki wody gazowanej
    szczypiorek, tymianek, sól, olej

    FARSZ:
    ok. 225g mrożonego szpinaku
    250g sera ricotta
    2-3 ząbki czosnku
    oliwa, sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać składniki ciasta, dodać szczypiorek, tymianek (lub ulubione zioła). Odstawić na 20-30 min.
  • 2. Przesmażyć czosnek, dodać szpinak i smażyć aż szpinak odparuje. Doprawić.
  • 3. Do przesmażonego szpinaku dodać ser ricotta i wymieszać (ew. doprawić).
  • 4. Usmażyć cienkie naleśniki, posmarować farszem i zawinąć.

Porady

wybornie smakują z sosem tzatziki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować