Naleśniki ze szpinakiem i musztardą

0 (0 ocen)

  • 45 min

Szpinak doprawiony musztardą zawinięty w delikatne ciasto naleśnikowe syci i smakuje ;)

  • 45 min

Składniki:

  • Na ciasto naleśnikowe:
    2 szklanki mąki
    1,5 szklanki mleka
    1,5 szklanki wody gazowanej
    1 jajko
    Na farsz szpinakowy:
    1 opakowanie szpinaku Mroźna Kraina
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    bazylia, majeranek, sól i pieprz do smaku
    łyżka oleju
    3/4 dużej śmietany 18%
    1-2 łyżki musztardy sarepskiej

Naleśniki ze szpinakiem i musztardą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynami od przygotowania ciasta naleśnikowego. Do wysokiego naczynia wlewamy wodę i mleko a następnie wbijamy jajko i mieszamy trzepaczką. Następnie przesiewamy stopniowo jednocześnie mieszając mąkę. Ciasto odstawiamy.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Następnie wykładamy zamrożony szpinak, smażymy pod przykryciem dopóki się nie rozmrozi. W tym samym czasie kroimy drobno cebulę, którą wrzucamy do rozmrożonego szpinaku i dalej dusimy 5 min. Potem dodajemy posiekany czosnek. Wszystko razem smażymy jeszcze chwilę.
  • 3. Mieszamy w osobnym naczyniu śmietanę z musztardą a następnie wlewany do szpinaku, dokładnie mieszając. Doprawiamy. Czekamy aż się podgotuje. Gotujemy jeszcze ok. 5 min. Farsz nakładamy na naleśniki, zawijamy i smacznego

Porady

zamiast śmietany można użyć jogurtu greckiego lub innej ulubionej musztardy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy