Często jak nie mam za dużo czasu na przygotowanie kolacji albo pomysłu na nią, to mając szpinak w zamrażarce już wiem,że będą naleśniki ze szpinakiem.Wiecie że pochodzi on z Persji?
25 min
Składniki:
FARSZ
- opakowanie szpinaku lub świeże liście
- opakowanie sera lazur
- 3-5 ząbków czosnku
- śmietana
- pieprz
- kawałek sera mozzarelli
CIASTO
- 2 jajka
- 2 szkl.mąki pszennej
- 1 szklanka mąki razowej
- mleko około 4-5 szklanek
- szczypta soli
- oliwa/masło
Naleśniki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Do miski wbijam dwa jajka,dodaję mleko,mąkę pszenną i razową,odrobinę soli i rozpuszczone masło.
Wszystko mieszam i odstawiam na ok.15 minut.
Jeśli ciasto jest za gęste można dodać wody gazowanej.
Smażę na teflonowej patelni bez tłuszczu.
2.FARSZ:
W garnku mieszam rozdrobniony szpinak z rozkruszonym serem lazur.
Szpinak dotąd mieszam aż odparuje z niego woda.
Nie może być za wodnisty bo będzie wyciekał z naleśnika.
Dodaję parę startych ząbków czosnku,pieprz i odrobinę soli do smaku,
nie za dużo ponieważ ser jest słony.
Pod koniec gotowania dodałam około dwóch łyżek śmietany.
3.Smaruję farszem placki naleśnikowe,zawijam i
układam w żaroodpornym naczyniu skropionym oliwą.
Wierzch naleśników posypałam startą mozarellą i
wstawiłam do piekarnika na około 15 minut w temp.200 stopni.
Smacznego!
Komentarze