NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM

4.5 (176 ocen)

  • 25 min

Często jak nie mam za dużo czasu na przygotowanie kolacji albo pomysłu na nią, to mając szpinak w zamrażarce już wiem,że będą naleśniki ze szpinakiem.Wiecie że pochodzi on z Persji?

  • 25 min

Składniki:

  • FARSZ
    - opakowanie szpinaku lub świeże liście
    - opakowanie sera lazur
    - 3-5 ząbków czosnku
    - śmietana
    - pieprz
    - kawałek sera mozzarelli
    CIASTO
    - 2 jajka
    - 2 szkl.mąki pszennej
    - 1 szklanka mąki razowej
    - mleko około 4-5 szklanek
    - szczypta soli
    - oliwa/masło
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Naleśniki

Naleśniki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Do miski wbijam dwa jajka,dodaję mleko,mąkę pszenną i razową,odrobinę soli i rozpuszczone masło.
    Wszystko mieszam i odstawiam na ok.15 minut.
    Jeśli ciasto jest za gęste można dodać wody gazowanej.
    Smażę na teflonowej patelni bez tłuszczu.
  • 2. FARSZ:
    W garnku mieszam rozdrobniony szpinak z rozkruszonym serem lazur.
    Szpinak dotąd mieszam aż odparuje z niego woda.
    Nie może być za wodnisty bo będzie wyciekał z naleśnika.
    Dodaję parę startych ząbków czosnku,pieprz i odrobinę soli do smaku,
    nie za dużo ponieważ ser jest słony.
    Pod koniec gotowania dodałam około dwóch łyżek śmietany.
  • NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM 3. Smaruję farszem placki naleśnikowe,zawijam i
    układam w żaroodpornym naczyniu skropionym oliwą.
    Wierzch naleśników posypałam startą mozarellą i
    wstawiłam do piekarnika na około 15 minut w temp.200 stopni.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować