Naleśniki ze szpinakiem

4.5 (174 ocen)

  • 30 min

Mój siedmioletni synek na pytanie : "Co by tu zrobić dziś na obiad ? " , odpowiada niezmiennie : NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM !!!

  • 30 min

Składniki:

  • Na naleśniki:
    2 szklanki mleka
    1 szklanka wody
    2 jajka
    2 łyżki oleju
    2 szklanki mąki
    szczypta soli

    Na farsz:
    2 opakowania szpinaku mrożonego rozdrobnionego
    główka czosnku ( lub według uznania i smaku mniej albo więcej )
    pół kostki sera feta
    pół kulki sera mozarella
    ok. 50 ml. śmietany 18 %
    sól, pieprz, ewentualnie czosnek granulowany

    kawałek żółtego sera do posypania naleśników
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki:
    Wszystkie składniki zmiksować ze sobą i usmażyć naleśniki. Ja smażę na patelni o średnicy 30 cm. i wychodzi mi ok. 14 szt. naleśników.
  • 2. Przygotować farsz:
    Szpinak rozmrozić i dusić na patelni aż odparuje całą wodę.
  • 3. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę przypraw. Dusić razem ok. 15 minut. Co jakiś czas mieszać.
  • 4. Następnie dodać ser mozarella i mieszać ze szpinakiem aż się rozpuści.
  • 5. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.
  • 6. Dusić jeszcze kilka minut żeby masa nieco zgęstniała. Ewentualnie jeszcze przyprawić według potrzeby.
  • 7. Naleśniki smarować po całości cienką warstwą farszu. Na każdym ułożyć po kilka małych kosteczek sera feta i złożyć w kopertę.
  • 8. Bezpośrednio przed podaniem podsmażyć gotowe naleśniki z obu stron na patelni, posypać startym żółtym serem i poczekać aż ser się roztopi ( najlepiej pod pokrywką ).

Porady

Z podanej porcji wychodzi mi około 14 naleśników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować