Naleśniki ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Moje ulubione naleśniki z farszem zrobionym ze szpinaku.Są doskonałe nie tylko na obiad, ale także na kolacje.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto naleśnikowe:

    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody
    2,5 szklanki mąki
    szczypta soli
    1 jajko
    tłuszcz do smażenia

    Farsz szpinakowy:

    1 opakowanie mrożonego szpinaku
    1 serek topiony
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    1 cebula
    2 łyżki masła

Naleśniki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać mleko, wodę oraz wbić jajko. Roztrzepać trzepaczką. Dodać szczyptę soli oraz mąkę. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę naleśnikową. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wlać odpowiednią ilość ciasta i usmażyć z obu stron naleśniki. Następnie rozpuścić na patelni tłuszcz. Cebulę obrać, opłukać i drobno poszatkować. Zasmażyć na patelni. Wrzucić rozmrożony szpinak. Gdy się zasmaży dodać ser topiony. Przyprawić do smaku. Wymieszać. Farsz nałożyć na naleśniki i zwinąć w dowolny kształt.

Komentarze

Podobne przepisy