Naleśniki zapiekane ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: 2 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody gazowanej, 2 jajka, sól zmiksować. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki.
Farsz: szpinak rozmrozić w garnuszku na lekkim gazie i lekko poddusić, doprawić solą i pieprzem. Następnie połączyć z serkiem..
Pieczarki i cebulę pokroić w plasterki, czosnek drobno posiekać, całość smażyć na patelni, doprawiając solą i pieprzem.
Na usmażone naleśniki wykładamy rozsmarowując, po łyżce farszy szpinakowego i pieczarkowego. Naleśniki składamy w kopertę.
Tak przygotowane naleśniki wykładamy na blaszce do pieczenia.
Sos beszamelowy: W rondelku rozpuścić masło. Powoli partiami wsypywać mąkę, stale mieszając trzepaczką, aż do połączenia obu składników. Gdy uzyskasz gładką masę, zacznij wlewać mleko. Nie przestawaj mieszać wszystkiego trzepaczką. Podgrzewać mieszaninę na małym ogniu, stale mieszając aż uzyskamy gęstniejący sos podstawowy. Zestawić z ognia i przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową
Wyłożone na blaszce naleśniki polewamy sosem i posypujemy startym żółtym serem.
Zapiekamy w piekarniku około 10 min. w temp.180 st.C
Komentarze