Naleśniki zapiekane z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób

Naleśniki z pieczarkami smakują każdemu - przedstawiam pomysł na wegetariański, bezmięsny obiad:)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Naleśniki:
    1,5 szklanki mąki
    1 szklanka wody gazowanej
    1 szklanka mleka
    1/2 łyżeczki soli
    3 łyżki oleju
    3 jajka M

    Farsz:
    500g pieczarek
    200g tartej mozzarelli
    3 cebule
    1 łyżka śmietany
    sól, pieprz
    olej

    Dodatkowo:
    100g startej mozzarelli
    natka pietruszki do dekoracji

Naleśniki zapiekane z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy do połączenia składników. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej, suchej patelni.
  • 2. Pieczarki i ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do odparowania wody. Dodajemy ser starty na tarce i śmietanę.
  • 3. Na połowę każdego z naleśników wykładamy pieczarkowy farsz, składamy je na pół, układamy na blaszce wylożonej papierem do pieczenia. Każdy naleśnik posypujemy mozzarellą.
  • 4. Zapiekamy przez około 20 minut 180 stopniach z termoobiegiem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy