Szukasz pomysłu na szybki i pyszny obiad? Koniecznie przygotuj naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem. Pożywne danie z aromatycznym serowym sosem to idealna propozycja na letni obiad.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na naleśniki:
90 g mąki tortowej
125 ml mleka 3,2%
90 ml wody gazowanej
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki oleju
Składniki na sos:
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka mąki kukurydzianej
250 ml słodkiej śmietanki 18%
40 g startego sera parmezan
1 łyżka oliwy
sól
pieprz
Składniki na nadzienie:
500 g fileta z kurczaka
500 g świeżego szpinaku
1-2 cebule
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
2 łyżki oliwy
100 g startego sera cheddar
Naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie naleśników:
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy na gładkie ciasto. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z cienkim dnem z dwóch stron.
Przygotowanie nadzienia:
Mięso z kurczaka oczyszczamy i kroimy w dość drobną kostkę, oprószamy solą i pieprzem, a następnie podsmażamy na oleju. Usmażone mięso przekładamy do miski. Na patelni, na której smażyliśmy kurczaka podsmażamy cebule pokrojoną w drobną kostkę (w razie potrzeby dodajemy 1 łyżkę oleju). Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę i szpinak. Całość smażymy/dusimy ok. 3 minut. podsmażoną cebulę ze szpinakiem dodajemy do kurczaka. Mieszamy.
2.Przygotowanie sosu:
Na oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do czosnku dodajemy mąkę i ciągle mieszając smażymy ją aż będzie lekko złota. Całość zalewamy śmietanką wymieszaną z parmezanem. Zmniejszamy palnik i gotujemy ciągle mieszając aż ser się rozpuści i otrzymamy zagęszczony sos.
Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Połowę sosu dodajemy do nadzienia i delikatnie mieszamy.
3.Przygotowanie naleśników zapiekanych z kurczakiem i szpinakiem:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Na środek każdego naleśnika nakładamy po 2-3 łyżki nadzienia, posypujemy połową startego sera cheddar i zwijamy w rulon. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Po wierzchu polewamy pozostałym sosem i posypujemy startym serem. Zapiekamy ok. 20 minut.
Smacznego!
Komentarze