Naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szukasz pomysłu na szybki i pyszny obiad? Koniecznie przygotuj naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem. Pożywne danie z aromatycznym serowym sosem to idealna propozycja na letni obiad.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na naleśniki:
    90 g mąki tortowej
    125 ml mleka 3,2%
    90 ml wody gazowanej
    1 jajko
    szczypta soli
    2 łyżki oleju

    Składniki na sos:
    3-4 ząbki czosnku
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    250 ml słodkiej śmietanki 18%
    40 g startego sera parmezan
    1 łyżka oliwy
    sól
    pieprz

    Składniki na nadzienie:
    500 g fileta z kurczaka
    500 g świeżego szpinaku
    1-2 cebule
    3 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    2 łyżki oliwy
    100 g startego sera cheddar
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie naleśników:
    Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy na gładkie ciasto. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z cienkim dnem z dwóch stron.
    Przygotowanie nadzienia:
    Mięso z kurczaka oczyszczamy i kroimy w dość drobną kostkę, oprószamy solą i pieprzem, a następnie podsmażamy na oleju. Usmażone mięso przekładamy do miski. Na patelni, na której smażyliśmy kurczaka podsmażamy cebule pokrojoną w drobną kostkę (w razie potrzeby dodajemy 1 łyżkę oleju). Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę i szpinak. Całość smażymy/dusimy ok. 3 minut. podsmażoną cebulę ze szpinakiem dodajemy do kurczaka. Mieszamy.
  • 2. Przygotowanie sosu:
    Na oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do czosnku dodajemy mąkę i ciągle mieszając smażymy ją aż będzie lekko złota. Całość zalewamy śmietanką wymieszaną z parmezanem. Zmniejszamy palnik i gotujemy ciągle mieszając aż ser się rozpuści i otrzymamy zagęszczony sos.
    Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Połowę sosu dodajemy do nadzienia i delikatnie mieszamy.
  • 3. Przygotowanie naleśników zapiekanych z kurczakiem i szpinakiem:
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
    Na środek każdego naleśnika nakładamy po 2-3 łyżki nadzienia, posypujemy połową startego sera cheddar i zwijamy w rulon. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Po wierzchu polewamy pozostałym sosem i posypujemy startym serem. Zapiekamy ok. 20 minut.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować