Naleśniki zapiekane w skorupce serowej

0 (0 ocen)

:):):)

Składniki:

  • 30dkg pieczarek
    1średnia pora
    1mieszanka chińska(450gr)
    1szpinak mrożony(brykiet 450gr)
    1duży czosnek
    1serek topiony kwadratowy z szynką
    kasza jaglana(250gr)
    1mała śmietana(np30%)
    30dkg sera żółtego
    750ml mleka
    350ml wody gazowanej
    3jajka
    4szklanki mąki
    oliwa
    pieprz kolorowy, pieprz ziołowy, sól

Naleśniki zapiekane w skorupce serowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kasze jaglaną ugotować jak podaje producent. Ciasto naleśnikowe:
    750 ml mleka , 350 ml wody, 3 jajka, 4 szklanki mąki, 3 łyżki oliwy wszystko wymieszać na ciasto naleśnikowe razem z przyprawami. Usmażyć naleśniki (składniki na 16 dużych naleśników)
  • pieczarki 2. Pieczarki i por pokroić.
  • Smażymy 3. Pieczarki i por smażymy na kilku łyżkach oliwy około 10 minut.
  • Szpinak 4. Następnie dodajemy mieszankę chińską,serek topiony oraz szpinak i wszystko dusimy około 15 minut aż mieszanka będzie miękka, przyprawiamy pieprzem, solą i wyciskamy czosnek , wszystko mieszamy razem z kaszą.
  • Naleśniki 5. Tak przygotowanym farszem smarujemy naleśniki.
  • Naleśniki 6. Posmarowane naleśniki zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Naleśniki 7. Połowę sera mieszamy ze śmietaną i smarujemy naleśniki.
  • Naleśniki 8. Resztą sera posypujemy po wierzchu i przyprawiamy jeszcze pieprzem ziołowym i wstawiamy do piekarnika na 20 minut w 180 stopniach.

Porady

Do zapiekanki potrzebne jest 6 naleśników ja robię zawsze większą ilość ponieważ można je odgrzać w mikrofali i zjeść ze swoim ulubionym sosem lub bez .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy