Naleśniki z żurawiną

0 (0 ocen)

Klasyczny farsz z twarogu urozmaiciłam dodając suszoną żurawinę.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    2 jajka
    1 szklanka mleka+kilka łyżek
    1 szklanka wody
    olej do smażenia

    Farsz:
    300 g sera półtłustego
    1 małe jajko
    4 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    1/2 szklanki suszonej żurawiny

Naleśniki z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy na pół godziny.
    Następnie smażymy cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju.
  • 2. Ser przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy jajko i cukry, mieszamy, na końcu dodajemy żurawinę.
    Farszem smarujemy naleśniki i zwijamy w rurki.
    Przez podaniem obsmażamy naleśniki na rumiano na oleju lub klarowanym maśle.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy