Naleśniki z wędzonym łososiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Szybkie i bardzo pyszne danie idealne na obiad.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto podstawowe:
    · 2 jajka
    · 2 szklanki mąki
    · 1,5 szklanki mleka
    · 2 szklanki wody
    · Szczypta soli

    Farsz do naleśników:
    · 250g wędzonego łososia
    · 200g kremowego serka śmietankowego
    · 100g twarogu
    · Pęczek szczypiorku
    · Sól, pieprz
    · Koperek

Naleśniki z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy naleśniki.
    Jajka ubijamy z odrobiną soli. Dodajemy przesianą wcześniej mąkę, mleko oraz wodę (ciasto będzie delikatniejsze jeśli użyjemy wody gazowanej). Wszystkie składniki dokładnie mieszkamy. Naleśniki smażymy na patelni zroszone niewielką ilością oliwy z oliwek.
  • 2. Serek śmietankowy łączymy z twarogiem. Dodajemy posiekany szczypiorek, sól, pieprz a także rozdrobnionego łososia. Całość mieszamy. Przygotowany farsz w niewielkich ilościach wykładamy na usmażone naleśniki, posypujemy koperkiem i zawijamy.
    Ja zazwyczaj przygotowane naleśniki układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez około 10-15 minut.

Porady

Wybornie smakują z domowej roboty sosem czosnkowym lub koperkowo-jogurtowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy