Naleśniki z waniliowym twarożkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dzisiaj wracamy do smaków dzieciństwa. Takie dania lubiłam najbardziej! Słodki, pachnący wanilią twarożek, otulony lekkim i puszystym naleśnikiem. Nasze mamy i babcie wiedziały, co najlepsze dla podniebienia małego głodomora, który zmęczył się długą zabawą :)

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO NALEŚNIKOWE:
    - 1 szklanka mąki
    - 1 szklanka mleka
    - 0,5 szklanki wody mineralnej
    - 2 łyżki oleju rzepakowego
    - 2 łyżki syropu klonowego
    - 1 jajko
    - szczypta soli

    FARSZ:
    - 250 g białego sera
    - 150 g jogurtu naturalnego
    - 2 łyżki cukru brzozowego
    - ziarenka z laski wanilii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z waniliowym twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Mąkę łączymy z ciepłym mlekiem, wodą mineralną, olejem, syropem klonowym i szczyptą soli. Wbiajmy jajko i miksujemy dla odpowiedniego połączenia i napowietrzenia ciasta naleśnikowego. Odstawiamy na 15 minut, aby ciasto mogło "popracować".
  • 2 2. Ser biały rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt, cukier brzozowy oraz ziarenka z laski wanilii i miksujemy dla właściwego połączenia i nadania mu delikatności.
  • 3 3. Na wysmarowaną olejem rzepakowym patelnię wylewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Gotowe naleśniki smarujemy waniliowym twarożkiem, a następnie zawijamy. Naleśniki podajemy na ciepło z syropem klonowym lub na zimno schłodzone w lodówce. Po schłodzeniu twarożek stężeje. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować