Pyszne, puszyste naleśniki. Doskonałe dla dzieci. Dzięki dużej ilości mleka naleśniki są bardziej delikatne.
60 min
Składniki:
Składniki :
1 kg mąki
3 duże łyżki cukru
1 i 1/2 l mleka 3, 2 %
1/2 małej butelki wody gazowanej
2 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Nadzienie :
50 dag twarożku
śmietana 18 % (ok. 300 g)
3 łyżeczki cukru
cukier waniliowy do smaku
Naleśniki z twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki razem miksujemy. Ciasto powinno być lejące, ale nie za rzadkie. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Smażymy duże naleśniki. Twarożek rozgniatamy razem ze śmietaną i cukrami. Smarujemy gorące naleśniki. Składamy na pół i ponownie na pół.
Porady
Moja rada : Naleśniki można polać gęstą śmietaną lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze