Taką wersję naleśników moja rodzinka wprost uwielbia a ja mogę robiąc je wykorzystać zapasy mrożonych owoców z lata! Są one delikatnie słodkie, serowo-owocowe - doskonałe i ze smakiem zjedzą je nawet największe niejadki :)
60 min
Składniki:
Składniki na około 13 naleśników:
CIASTO:
2 jajka
2 szklanki mleka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szklanki oleju rzepakowego
½ szklanki sezamu
kilka kropel aromatu migdałowego
NADZIENIE:
300 g twarogu
170 g truskawek mrożonych
140 g czernic mrożonych
50 g cukru pudru
odrobina świeżej laski wanilii
Naleśniki z twarogiem, truskawkami i czernicami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Jajka wbijamy do miski, rozbijamy trzepaczką, dodajemy mleko, ponownie razem roztrzepujemy, następnie dodajemy pozostałe składniki (sezam dodajemy na samym końcu), mieszamy trzepaczką.
2.Smażymy naleśniki na suchej i dobrze rozgrzanej patelni.
3.NADZIENIE: Owoce wyjmujemy wcześniej z zamrażarki i przekładamy do miski tak by się rozmroziły (z odmrożonych nie odlewamy soku).
4.Następnie wsypujemy do nich cukier puder i blenderujemy.
5.Twaróg dokładnie rozcieramy łyżką i razem z wanilią dodajemy do owoców, dokładnie mieszamy.
6.Nadzieniem smarujemy naleśniki, zwijamy w rulonik i posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze