Naleśniki z twarogiem, truskawkami i czernicami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Taką wersję naleśników moja rodzinka wprost uwielbia a ja mogę robiąc je wykorzystać zapasy mrożonych owoców z lata! Są one delikatnie słodkie, serowo-owocowe - doskonałe i ze smakiem zjedzą je nawet największe niejadki :)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na około 13 naleśników:
    CIASTO:
    2 jajka
    2 szklanki mleka
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki cukru trzcinowego
    1 łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    ½ szklanki sezamu
    kilka kropel aromatu migdałowego

    NADZIENIE:
    300 g twarogu
    170 g truskawek mrożonych
    140 g czernic mrożonych
    50 g cukru pudru
    odrobina świeżej laski wanilii

Naleśniki z twarogiem, truskawkami i czernicami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Jajka wbijamy do miski, rozbijamy trzepaczką, dodajemy mleko, ponownie razem roztrzepujemy, następnie dodajemy pozostałe składniki (sezam dodajemy na samym końcu), mieszamy trzepaczką.
  • 2. Smażymy naleśniki na suchej i dobrze rozgrzanej patelni.
  • 3. NADZIENIE: Owoce wyjmujemy wcześniej z zamrażarki i przekładamy do miski tak by się rozmroziły (z odmrożonych nie odlewamy soku).
  • 4. Następnie wsypujemy do nich cukier puder i blenderujemy.
  • 5. Twaróg dokładnie rozcieramy łyżką i razem z wanilią dodajemy do owoców, dokładnie mieszamy.
  • 6. Nadzieniem smarujemy naleśniki, zwijamy w rulonik i posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy