NALEŚNIKI Z TWAROGIEM, ŚWIEŻĄ MIĘTĄ I BORÓWKAMI

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 7 osób

Pożywne śniadanie, pyszny deser, a może obiad na słodko? :) Naleśniki z orzeźwiającym twarogiem miętowym i sezonowymi owocami sprawdzą się idealnie w każdej z tych wersji.

  • 40 min
  • Dla 7 osób

Składniki:

  • WYKONANIE: ŁATWE
    PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
    ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 30 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 7-9

    Składniki na naleśniki:
    około 2 i 1/4 szklanki mąki,
    750 ml mleka,
    2 jajka,
    6 łyżek cukru,
    szczypta soli,
    2 łyżki oliwy.
    Składniki na twaróg miętowy:
    1 kg sera twarogowego (jak na sernik),
    duży pęczek mięty (u mnie z całej doniczki),
    około 800 g borówek,
    5 łyżek cukru trzcinowego (możecie zastąpić zwykłym w mniejszej ilości).
    Dodatkowo (opcjonalnie):
    cukier puder,
    kilka borówek do dekoracji.

Naleśniki z twarogiem, świeżą miętą i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta łączę, smażę naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Studzę.
    Ser dokładnie miksuję z miętą, dodaję cukier i borówki, mieszam do momentu, aż składniki dobrze się połączą.
    Naleśniki na jednej połówce smaruję przygotowaną masą, zwijam w ćwiartki.
    Całość posypuję cukrem pudrem i dekoruję borówkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy