Naleśniki z twarogiem, śmietaną i owocami lata

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób

Naleśniki z twarogiem, śmietaną i owocami lata

  • 40 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • - 2 kostki twarogu + cukier (do smaku),
    - 2 jajka,
    - 250 ml mleka,
    - 150 g mąki,
    - cukier,
    - szczypta soli,
    - 1-2 łyżki oleju,
    - odrobina pasty waniliowej,
    - sezonowe owoce (borówka amerykańska, porzeczka, wiśnie).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pancakes Naleśniki Śniadanie

Naleśniki z twarogiem, śmietaną i owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijam, dodaję do nich mleko, następnie dodaję mąkę. Wszystko mieszamy. Ciasto musi być dość lejące się (nie za gęste ani nie za rzadkie), musi ładnie rozprowadzać się na patelni. Do ciasta dodajemy szczyptę soli. Mieszamy. Na sam koniec dodajemy 1-2 łyżki oleju, mieszamy delikatnie wszystko łyżką. Do smażenia używam płytkiej teflonowej patelni (specjalnej do naleśników), która nie wymaga wlewania oleju. Na rozgrzaną patelnie wlewam ciasto. Robię same bliny/placki naleśnikowe. W międzyczasie w miseczce rozgniatam widelcem twaróg. Dodaje cukier (do smaku). Bliny smaruję serem, zwijam. Uwielbiam lekko tłuste, słodkie naleśniki - przypominają mi dzieciństwo i naleśniki mojej Babci. Tak więc, na rozgrzany olej kładę moje zwinięte naleśniki, smażę z każdej strony, aż do zarumienienia. Gotowe naleśniki kładę na papier kuchenny, który pochłania nadmiar oleju. Podaję ze śmietaną i sezonowymi owocami. Śmietanę mieszam z cukrem (do smaku), dodaję odrobinę pasty waniliowej. Na śmietanę dodaję wiśnie lekko podgotowane, borówkę i czerwoną porzeczkę. Zamiast śmietany możemy podać z jogurtem :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Śniadanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować