Naleśniki z twarogiem i rukolą

4.49 (167 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Z reguły robię naleśniki na słodko, tym razem postanowiłam spróbować zrobić je z wytrawnym nadzieniem :) Całość wyszła smaczna i pożywna :) Rukolę można pominąć, jeśli ktoś nie przepada za jej smakiem chociaż uważam, że do tego nadzienia pasuje idealnie ;)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 4 porcje:
    Naleśniki (15 sztuk):
    2 jajka
    380 ml mleka
    1 łyżka oleju
    około 230 g mąki tortowej
    szczypta proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki kurkumy

    Nadzienie:
    300 g twarogu
    1 jajko
    duża cebula
    50 g rukoli
    sól lub/i Kucharek/Vegeta
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z twarogiem i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rukolę siekamy. Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Twaróg przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem, przyprawiamy, dodajemy jajko i cebulkę, rukolę, mieszamy.
  • 2. Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, rozbijamy trzepaczką, następnie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy trzepaczką, odstawiamy na około 5-10 minut. Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki na delikatnie posmarowanej olejem i dobrze rozgrzanej patelni.
  • 3. Gotowe naleśniki smarujemy farszem (ja smaruję połowę naleśnika, by lepiej było go złożyć), składamy w kopertę i smażymy na rozgrzanym oleju (pod przykryciem) z obu stron na rumiano lub zapiekamy w piekarniku. Przed podaniem dekorujemy rukolą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Rukola Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować