Naleśniki z twarogiem i musem truskawkowym

0 (0 ocen)

Naleśniki podawać jeszcze gorące polane musem truskawkowym. Pycha :)

Składniki:


  • Ciasto na naleśniki
    * 50 g masła
    * 50 g ciemnej czekolady
    * 1 szklanka mleka
    * 1 łyżka kakao
    * 2 jajka
    * 1/2 szklanki cukru
    * 1/2 szklanki wody
    * olej do smażenia naleśników

    Nadzienie
    * 1 kostka twarogu
    * 1 cukier waniliowy
    * 2 łyżki cukru
    * śmietana 12 %

    Mus truskawkowy
    * 450 g truskawek
    * 4 łyżki cukru pudru
    * 2 łyżki cukru wanilinowego
    * 1 łyżka likieru pomarańczowego

Naleśniki z twarogiem i musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 
Naleśniki z twarogiem i musem truskawkowym 1.
    Wykonanie
    Do garnka włożyć pokrojone na kawałki masło i połamaną na kosteczki czekoladę. Wlać mleko, wsypać kakao i na małym ogniu, ciągle mieszając, roztopić masło i czekoladę. Odstawić z ognia, wystudzić, wbić jajka i wsypać cukier, zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę i jeszcze raz miksować na gładkie ciasto. Do ciasta dodać 1/2
    szklanki wody, zmiksować. Z ciasta smażyć naleśniki.

    Twaróg rozgnieść widelcem razem z cukrem, wanilią i śmietaną 12% (kilka łyżeczek). Każdy naleśnik smarować około 2 łyżkami nadzienia serowego i rolować.

    Mus truskawkowy.
    Truskawki, zmiksować blenderem. Dodać cukier puder, cukier wanilinowy i likier pomarańczowy. Przelać do dzbanuszka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy