Naleśniki z truskawkami, czekoladą i bitą śmietaną

4.5 (199 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Jedne z moich ulubionych naleśników na słodko. Połączenie czekolady, truskawek i bitej śmietany to prawdziwa uczta dla podniebienia.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Naleśniki:
    1 3/4 szklanki mąki*
    250 ml mleka 3,2%
    250 ml wody
    2 duże jajka
    szczypta soli
    1 łyżka oleju
    Dodatkowo:
    600 g truskawek
    400 ml śmietany 30 %
    1 łyżka cukru pudru
    50 g stopionej gorzkiej czekolady
    świeża mięta (do ozdoby)
    cukier puder (do posypania)

    *szklanka 250 ml
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Naleśniki z truskawkami, czekoladą i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta na naleśniki zmiksować i odstawić, aby zgęstniało. Na patelni (bez tłuszczu) usmażyć kolejno naleśniki.
    Truskawki oczyścić, pozbawić szypułek i pokroić na połówki lub na plasterki. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Każdy naleśnik polać roztopioną czekoladą, wysmarować ubitą śmietaną i ułożyć pokrojone truskawki. Zwinąć, posypać cukrem pudrem i podawać od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować