Naleśniki z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypać do miski, dodać mleko, jajka, sól, 2 łyżki oleju.
2.Jeżeli naleśniki mają być słodkie, dodać także cukier wanilinowy i 1 łyżkę cukru.
3. Wszystko wymieszać, a najlepiej zmiksować na gładką masę.
4.Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny oleju podczas smażenia pierwszego naleśnika. Czas smażenia to ok. 0,5 min. Z jednej strony.
5.Z truskawek usunąć szypułki; owoce dokładnie opłukać, przełożyć do malaksera, dodać cukier,śmietanę i zblednować całość na gładką masę.
6.Dżem rozsmarować na każdym naleśniku, zawinąć w koperty podawać zaraz po przygotowaniu.Polać musem,ja ułożyłam naleśniki na musie truskawkowym.
Komentarze