Naleśniki z sokiem pomarańczowym i frużeliną wiśniową

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób

Uwielbiam naleśniki z każdym nadzieniem, a z dodatkiem soku pomarańczowego są bardzo delikatne i smaczne.

  • 15 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Pomarańczowe ciasto naleśnikowe:

    1 szklanka mleka
    1 szklanka soku pomarańczowego (dobrego)
    2 jajka
    2 szklanki mąki pszennej
    szczypta soli
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier wanilinowy lub waniliowy
    1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie)

    Frużelina wiśniowa:
    300 ml wiśni drążonych w soku
    0,5 opakowania kisielu wiśniowego
    ok 0,5 szklanki zimnej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Naleśniki z sokiem pomarańczowym i frużeliną wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto naleśnikowe z sokiem pomarańczowym 1. Ciasto naleśnikowe:
    Wbijamy jajka do miski, dodajemy resztę składników na ciasto i miksujemy. jeśli ciasto jest zbyt gęste dolej jeszcze soku. Ciasto nie powinno być za gęste.
  • Naleśniki 2. Następnie patelnię przesmaruj olejem i smaż z obu stron naleśniki.
  • Naleśniki 3. Gotowe naleśniki podajemy z dżemem lub z ulubionym serkiem lub sosami.
  • Domowa frużelina wiśniowa 4. Zagotuj około 300 ml wiśni drążonych z sokiem ze słoika. Następnie połowę kisielu wiśniowego wymieszaj w połowie szklanki z zimną wodą. Dodaj do gotujących wiśni i mieszaj aż do gęstości.

Porady

Naleśniki można podać z dowolnym nadzieniem i sosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel Sok pomarańczowy Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować