Soczewica ma mało kalorii, ale za to dużo wartości odżywczych. Naleśniki są propozycją nie tylko dla wegetarian.
Składniki:
Ciasto: po 2 i 1/2 szklanki mąki i wody
● po 1/2 łyżeczki kurkumy i soli.
Farsz: 1/2 kg soczewicy
● 2-3 ząbki czosnku
● pieprz
● sól
● olej do smażenia
Naleśniki z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składnik podane na ciasto miksujemy. Na patelni rozgrzewamy
niewielką ilość oleju i smażymy naleśniki.
2.Soczewicę gotujemy ok. 20 minut, a następnie rozdrabniamy
widelcem lub mielimy. Dodajemy drobno pokrojony
czosnek, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy.
3.Naleśniki smarujemy
soczewicą i zwijamy
w rulon. Przed podaniem
podgrzewamy.
Porady
Soczewicę możemy ugotować w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej (wówczas już nie solimy).
Komentarze