Naleśniki z siary krowiej

2 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Wczoraj zrobiłam naleśniki ale inne niż tradycyjne ponieważ z siary krowiej, kto ma krowy wie co to jest a mianowicie jest to mleko po wycieleniu się krowy, najlepsza na placki czy naleśniki jest ta z trzeciego doju po wycieleniu się krowy. Taką siarę daje się małemu cielaczkowi. To kolejny smakołyk z lat mojego dzieciństwa mama nam smażyła takie naleśniki i jedliśmy je same lub z dżemem czy cukrem kto z czym miał ochotę.

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 ml krowiej siary,

    2 szklanki mąki pszennej ( szklanka pojemność 210 ml ),

    0,5 szklanki wody gazowanej,

    1 łyżeczka proszku do pieczenia,

    olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z siary krowiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • naleśniki 1. Do miski wlać siarę przez sitko, wsypać mąkę proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksować aby nie było grudek. Następnie wlać wodę gazowaną i dokładnie wymieszać chochelką do połączenia się ciasta z wodą gazowaną.
  • naleśniki 2. Na patelnię do naleśników wlać niewielką ilość oleju rozgrzać go. Chochlą wlewać ciasto naleśnikowe i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
  • naleśniki 3. Usmażone naleśniki układać na talerzu. Następnie smarować powidłami lub kto z czym ma ochotę i zawijać dowolnie. Z tego przepisu wyszło mi trzynaście sztuk naleśników.
  • naleśniki 4. Naleśniki nie są tak mięciutkie jak tradycyjne ale zapewniam że są bardzo syte i smaczne. Trzynaście naleśników starczyło na trzy dorosłe osoby a i nawet było za dużo ponieważ zostały jeszcze. Takie naleśniki można zajadać ze szklanką gorącego mleka lub kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować