NALEŚNIKI z SERKIEM RICOTTA, GRUSZKĄ, ORZECHAMI i CZEKOLADĄ

5 (187 ocen)

  • 45 min

Takie naleśniki to idealny pomysł na pyszny deser lub pożywne śniadanie. Delikatny, kremowy serek ricotta, karmelizowane gruszki, czekolada i chrupiące orzechy tworzą wspaniałe połączenie smaków.

  • 45 min

Składniki:

  • na naleśniki:
    2 jajka
    1 łyżka cukru
    130 g mąki pszennej
    20 g masła + dodatkowo do smażenia naleśników
    ok.300 ml mleka
    szczypta soli

    kremowa ricotta:
    220 g serka ricotta
    100 ml słodkiej śmietanki
    100 g cukru
    1 laska vanili (lub cukier waniliowy)

    na karmelizowane gruszki:
    2 duże dojrzałe gruszki
    skorka z cytryny
    2 łyżki miodu
    1 łyżka masła

    na czekoladę:
    200 g czekolady
    100 ml śłodkiej śmietanki
    rum (opcjonalnie)

    dodatkowo:
    garść orzechów włoskich lub laskowych
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Naleśniki z serkiem ricotta, gruszką, orzechami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • NALEŚNIKI z SERKIEM RICOTTA, GRUSZKĄ, ORZECHAMI i CZEKOLADĄ
1. Przygotować ciasto naleśnikowe.Ubić jajka z cukrem i szczyptą soli, dodać przesianą mąkę i połowę mleka, dokłądnie wymieszać. Następnie ciągle mieszając dodawać powoli pozostałe mleko do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
    Teraz dodać roztopione masło i energicznie wymieszać do uzyskania ciasta bez grudek. Odstawić ciasto na min. 15 min.
  • NALEŚNIKI z SERKIEM RICOTTA, GRUSZKĄ, ORZECHAMI i CZEKOLADĄ
2. Po tym czasie posmarować masłem lub olejem patelnie teflonową (nadmiar tłuszczu zetrzeć ręcznikiem papierowym) i smążyć naleśniki.
  • NALEŚNIKI z SERKIEM RICOTTA, GRUSZKĄ, ORZECHAMI i CZEKOLADĄ
3. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim i trzymać w ciepłym miejscu.
  • 4. Przygotować ricottę.Ricottę wymieszać z cukrem pudrem i ziarenkami vanili do uzyskania kremowej konsystencji. Zimną kremówkę ubic na sztywno i dodać do ricotty, delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania naleśników.
  • NALEŚNIKI z SERKIEM RICOTTA, GRUSZKĄ, ORZECHAMI i CZEKOLADĄ
5. Gruszki pokroić na cienkie plasterki (ze skórką). Na patelni rozgrzać masło poukładać pokrojone gruszki, podsmażyć z jednej stronu, a następnie odwrócić dodać miód oraz trochę soku i startej skórki z cytryny. Podsmażyc do momentu, aż miód zgęstnieje i gruszki zmiękna i przybiorą złoty kolor.
  • 6. Czekolae rozpuścić e śmietanką w kapieli wodnej (mozna dodać odrobinę rumu).
    Orzechy rozdrobnić (można lekko uprażyć na suchej patelni).
  • 7. Naleśniki smarować ricottą, ulożyć parę plasterków gruszki, złożyć w koperty. Polać czekoladą i posypać orzechammi
    Buon Appetito!

Porady

Gruszki można przygotowac w piekarniku. Rozpuść miód z masłem i sokiem z cytryny w garnuszku. Pokrojone w plastry gruszki ułóż na blaszce wyscielonej papierem do pieczenia, polej miodem i piecz na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 °C.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Gruszki Orzechy Ricotta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować