Naleśniki z serkiem i domową polewą truskawkową

4.5 (181 ocen)

Coś nowego na śniadanie. Mięciutkie naleśniczki z serowym nadzieniem, polane pachnącą polewą z truskawek. Truskawkowa przyjemność.

Składniki:

  • szklanka mleka
    pół szklanki gazowanej wody mineralnej
    szklanka mąki
    2 jajka
    szczypta soli
    2 łyżki oliwy z oliwek
    200 gram twarożku
    cukier puder
    truskawki - mogą być mrożone
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki z serkiem i domową polewą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy 1 jajko i 1 białko ze szczyptą soli. Dodajemy naprzemiennie mleko wymieszane z wodą i oliwą oraz mąkę, aby jak najbardziej napowietrzyć ciasto. Odstawiamy na 10-30 minut do lodówki. Smażymy na suchej patelni.
  • 2. Twarożek blendujemy z żółtkiem i cukrem pudrem - cukru tyle ile lubisz. Smarujemy serkiem naleśniki i zasmażamy na patelni delikatnie posmarowanej zimnym masłem tak aby twarożek się mocno zagrzał a naleśniki były chrupiące.
  • 3. Truskawki blendujemy z cukrem pudrem. Polewamy nimi naleśniki. Posypujemy pudrem.

Porady

Ilość truskawek zależy od Was, dlatego nie podaję wagi :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować