Naleśniki z serem z sosem malinowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Każdy lubi naleśniki. Te są tradycyjne jednak ten sos czyni je innymi.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    ok 0,75 l mleka
    ok 2 szklanki mąki
    szczypta soli
    jajo
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    olej do smażenia
    masło do odsmażenia naleśników

    Nadzienie serowe :
    kostka sera białego
    żółtko
    ok 5 łyżek cukru brązowego (może być biały)
    łyżka śmietany
    łyżka cukru z prawdziwą wanilią z nutą kardamonu
    0.5 opakowania cukru waniliowego

    Sos malinowy:
    1 kg malin
    1 szklanka brązowego cukru (może być biały)
    starta skórka z cytryny

Naleśniki z serem z sosem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na naleśniki połączyć ze sobą za pomocą miksera. Jeżeli będzie zbyt rzadkie dosypać mąki. Smażyć naleśniki
    2. Do drugiej miski w kruszyć ser. Dodać resztę składników. Widelcem lub łyżką ucierać na gładką masę.
    3. Na płytkie naczynie żaroodporne wysypać umyte i osuszone maliny. Posypać je cukrem i startą skórką z cytryny. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 30 min.
    4. Posmarować pół naleśnika serem i złożyć w trójkąt. Odsmażyć na maśle , ułożyć na talerzu i polać je sosem z piekarnika. Smacznego.

Porady

Sos można wykorzystać do placuszków omletów racuszków itp.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy