Naleśniki z serem i złocistą posypką

4.99 (141 ocen)

Niby zwykłe naleśniki z serem, lecz z posypką nabierają nowego pysznego smaku i wyglądu! GORĄCO POLECAM! Naleśniki to ulubiona potrawa tak dzieci, jak i dorosłych! Udane ciasto to połowa sukcesu, druga połowa to dobrze dobrane nadzienie!

Składniki:

  • Ciasto:
    • 2 szklanki mleka,
    • ok 1,5 szklanki mąki,
    • 0,5 szklanki wody,
    • 2 jajka,
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 2 łyżki cukru,
    • Olej do smażenia
    Nadzienie serowe:
    • 500 g sera białego ( u mnie z wiaderka),
    • 1 cukier waniliowy,
    • Cukier puder do smaku,
    • 2 żółtka
    Złocista posypka:

    • 1 szklanka bułki tartej,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 1 łyżka cukru,
    • 1/3 łyżeczki cynamonu,
    • 15 dag masła
Wystaw ocenę:

4.99 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki z serem i złocistą posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • usmażone naleśniki 1. CIASTO:Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego wodę, jajka, mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Całość dokładnie miksujemy.
    Gotowe ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię. Smażymy kolejno naleśniki z dwóch stron do zrumienienia.
    Gotowe przekładamy serem.
  • przygotowany serek 2. SER: Do sera dodajemy cukier waniliowy oraz żółtka. Całość miksujemy. W trakcie miksowania słodzimy do smaku, według uznania.
  • przekładanie 3. Gotowym serkiem smarujemy kolejno usmażone naleśniki. Składamy je w trójkąty, porcjujemy na talerze. Podajemy posypane złocistą posypką.
  • przygotowanie kruszonki 4. Masło rozpuszczamy na patelni. Do tak przygotowanego dodajemy bułkę tartą, cynamon i cukier. Całość przysmażamy do zrumienienia. Kruszonką posypujemy naleśniki. Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować