Naleśniki z serem i sosem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mogą stanowić doskonały deser albo danie główne.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    1szkl. mleka
    1/2 szkl. wody mineralnej gazowanej
    1 całe jajko
    1 szkl. mąki
    szczypta soli
    cukier waniliowy
    1 łyżka cukru
    Nadzienie serowe:
    250 gramów twarogu białego
    1 cukier waniliowy
    2 żółtka
    1/2 szkl. cukru
    Sos truskawkowy:
    400 gramów truskawek świeżych lub mrożonych
    1/2 śmietany 18%
    3 łyżki cukru

Naleśniki z serem i sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlewamy mleko, wodę, wbijamy jajka, dodajemy mąkę, sól i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy mikserem. Rozgrzewamy patelnie, na którą nalewamy kilka kropel oleju i smażymy naleśniki.
  • 2. twaróg mielimy na maszynce do mięsa. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą piankę. Gdy jest ona gotowa dodajemy ser i dokładnie mieszamy.
  • 3. Usmażone naleśniki smarujemy serem i składamy w trójkąty.
  • 4. Truskawki miksujemy z cukrem i dodajemy śmietanę.
  • 5. Złożone naleśniki polewamy sosem truskawkowym i gotowe :)

Porady

Zamiast polewać patelnie olejem możemy także dolać odrobinę do ciasta, zapobiegnie to przywieraniu naleśników do patelni. Naleśniki po dodaniu sera do środka możemy podsmażyć, jeśli chcemy podać je na ciepło. Zamiast truskawek możemy użyć dowolnych owoców, ilość cukru którą do nich dodamy będzie wtedy zależała od tego jak bardzo owoce będą słodkie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy