NALEŚNIKI Z SEREM I PORZECZKAMI W SOSIE TRUSKAWKOWYM

0 (0 ocen)

  • 30 min

dla wielbicieli truskawek

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    1 szkl. mleka
    1 jajko
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżka cukru
    1 łyżka oleju
    mąka pszenna
    5 łyżek zimnej wody

    SOS TRUSKAWKOWY:
    1 szkl. truskawek
    3 łyżki cukru

    NADZIENIE:
    250 g twarogu
    cukier
    cukier waniliowy
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżki mleka
    2 łyżki wiórek kokosowych

    DODATKOWO:
    czarne porzeczki

Naleśniki z serem i porzeczkami w sosie truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    do miski wlać mleko, dodać jajko, zmiksować, dodać cukier, wodę i sodę- wymieszać. Następnie dodawać po łyżce mąki, aż ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję. Dodać łyżkę oleju. Odstawić na 15 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni.

    SOS TRUSKAWKOWY:
    truskawki rozgnieść, włożyć do rondelka, dodać cukier, chwilę pogotować, aż cukier się rozpuści.

    NADZIENIE:
    ser wymieszać z cukrem, dodać mleko i śmietanę a na końcu wiórki kokosowe.

    Naleśniki posmarować nadzieniem, zwinąć w ruloniki, polać sosem i posypać porzeczkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy