Naleśniki z serem i jagodami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jagody to skarbnica witamin oraz wartości odżywczych. Są zdrowe, ale także pyszne, dlatego warto korzystać z trwającego sezonu jagodowego. Uwielbiam je w naleśnikach, dlatego dzisiaj zapraszam Was na naleśniki z serem i jagodami w roli głównej.
Naleśniki w trochę innej odsłonie, bo z dodatkiem mąki z soczewicy czerwonej - pyszne, pożywne, elastyczne i idealne do zawijania!
Ciasto naleśnikowe jest miękkie, puszyste i delikatne w środku, a chrupiące na brzegach - gorąco polecam!

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Naleśniki z soczewicy:
    - 0,5 szklanki mąki z soczewicy czerwonej
    - 0,7 szklanki mąki pszennej
    - 1 szklanka mleka
    - 0,5 szklanki wody mineralnej
    - 3 małe jajka
    - 3 łyżki oleju
    - 2 łyżki cukru pudru
    - szczypta soli

    Farsz serowo - jagodowy:
    - 275 g półtłustego sera białego
    - 120 g jagód
    - 2 łyżki kwaśnej śmietany
    - 1 żółtko
    - 1 łyżka cukru pudru
    - 1 łyżka miodu

    DODATKI:
    - jagody
    - cukier puder (do posypania)*

    * Do przygotowania naleśników użyłam cukru pudru z ksylitolu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z serem i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. FARSZ. Ser biały rozgniatamy widelcem lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy żółtko, śmietanę, jagody, miód oraz cukier puder i wszystko dokładnie mieszamy. Jagody delikatnie rozgniatamy, aby ser nabrał pięknego koloru.

    * Jeśli lubimy bardzo słodkie farsze - dodajmy do niego więcej miodu lub cukru pudru.
  • naleśniki z soczewicy 2. NALEŚNIKI. Do miski przesiewamy obie mąki, wbijamy 3 małe jajka, wlewamy mleko, wodę i olej, dodajemy szczyptę soli oraz 2 łyżki cukru pudru. Wszystkie składniki miksujemy lub energicznie mieszamy trzepaczką dla odpowiedniego połączenia i napowietrzenia ciasta, a następnie odstawiamy je na około 15 minut. Po tym czasie wylewamy porcje ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię naleśnikową (wysmarowaną delikatnie masłem lub olejem przed pierwszą partią smażenia) i smażymy naleśniki z obu stron.
  • 3. Gotowe naleśniki smarujemy serowo jagodowym farszem i zawijamy wedle uznania - w rulon, krokieta lub składamy w kopertę. Podajemy posypane cukrem pudrem z dodatkiem świeżych owoców.

Porady

Przed podaniem naleśniki możemy także przyrumienić na maśle. Tak samo robimy, kiedy chcemy podać je na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować