Naleśniki z serem i rodzynkami

5 (181 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, delikatne naleśniki z dodatkiem farszu serowego z rodzynkami, polecam :)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżka cukru
    szczypta soli
    1 szklanka mleka
    3/4 szklanki wody ( najlepiej mineralnej)
    2 jajka
    4 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
    Farsz:
    450 g twarogu tłustego/ półtłustego
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru
    1 łyżka cukru wanilinowego
    2 garści rodzynek
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Ser

Naleśniki z serem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, cukier i sól, wlać mleko i wodę, wymieszać rózgą lub zmiksować mikserem na gładkie ciasto. Następnie dodać jajka i jeszcze raz zmiksować. Odstawić ciasto na 15 minut (np czas przygotowania nadzienia). Przed smażeniem dodać do ciasta tłuszcz i zmiksować.
    Smażyć naleśniki na dobrzej rozgrzanej patelni (najlepiej naleśnikowej), bez tłuszczu, nakładając porcję ciasta za pomocą łyżki wazowej. Rozprowadzać ciasto po powierzchni patelni i smażyć do czasu aż spód się lekko zrumieni. Przewrócić łopatką na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Odstawić naleśnika, można przykryć talerzykiem aby nie wysychał.
  • 2. Twaróg przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać np mikserem. . Naleśniki smarować nadzieniem i składać w trójkąty lub ruloniki, następnie podgrzewać na patelni.
    Podawać z cukrem pudrem, syropem klonowym lub czekoladowym oraz sezonowymi owocami: np. truskawkami, malinami, jagodami .
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Farsz Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować