Naleśniki z serem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę, cukier i sól, wlać mleko i wodę, wymieszać rózgą lub zmiksować mikserem na gładkie ciasto. Następnie dodać jajka i jeszcze raz zmiksować. Odstawić ciasto na 15 minut (np czas przygotowania nadzienia). Przed smażeniem dodać do ciasta tłuszcz i zmiksować.
Smażyć naleśniki na dobrzej rozgrzanej patelni (najlepiej naleśnikowej), bez tłuszczu, nakładając porcję ciasta za pomocą łyżki wazowej. Rozprowadzać ciasto po powierzchni patelni i smażyć do czasu aż spód się lekko zrumieni. Przewrócić łopatką na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Odstawić naleśnika, można przykryć talerzykiem aby nie wysychał.
2.Twaróg przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać np mikserem. . Naleśniki smarować nadzieniem i składać w trójkąty lub ruloniki, następnie podgrzewać na patelni.
Podawać z cukrem pudrem, syropem klonowym lub czekoladowym oraz sezonowymi owocami: np. truskawkami, malinami, jagodami .
Smacznego :)
Komentarze