Naleśniki z serem

5 (171 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Niby banalne naleśniki ale jak zawsze przepyszne.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg wiejskiego sera
    4 żółtka
    1 szklanka cukru pudru
    esencja waniliowa
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody średnio gazowanej
    0/5 kg mąki krupczatki
    3 łyżki tłustej śmietany
    2 łyżki rozpuszczonego masła
    6 jaj
    pół łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Ser

Naleśniki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto na naleśniki:
    jajka roztrzepujemy trzepaczką (można mikserem), dodajemy sól, śmietanę, mleko, wodę, masło i wsypujemy powoli mąkę. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji - zostawiamy na pół godziny.
    Nadzienie;
    do miski wkładamy ser dodajemy żółtka, cukier puder i wanilię - ucieramy blenderem. Próbujemy czy nadzienie jest wystarczająco słodkie. Jeśli nie, to dodajemy cukru.
    Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcje ciasta i smażymy naleśniki. Usmażone naleśniki smarujemy kremem serowym, dowolnie zwijamy.

Porady

Jeszcze przypomnę, że żółtka dodajemy po sparzeniu jaj. Takie naleśniki świetnie smakują odgrzane na maśle, polane miodem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować