Naleśniki z rodzynkami w polewie truskawkowej

0 (0 ocen)

  • 60 min

Soczyste i świeże owoce na pewno już za nami chodzą....

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5 l. mleka
    0,5 szkl. wody mineralnej gazowanej
    1 jajko
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki cukru
    ok. 2,5 szkl. mąki
    3-4 łyżki oleju
    Ser:
    0,5 kg. białego, półtłustego twarogu
    100 g. rodzynek
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki cukru
    Sos:
    0,5 kg. truskawek
    150 ml. jogurtu naturalnego
    2-3 łyżki cukru

Naleśniki z rodzynkami w polewie truskawkowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Składniki na ciasto łączymy, oprócz oleju i miksujemy, dodając tyle mąki ile pochłonie ciasto tak by miało konsystencję śmietany. Następnie dodajemy olej i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Smażymy naleśniki na suchej, rozgrzanej patelni.
  • 2. Ser:
    Twaróg przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy cukier i cukier waniliowy, ucieramy na jednolitą masę. Następnie wsypać rodzynki i wymieszać.
  • 3. Owoce miksujemy z cukrem i jogurtem naturalnym. Naleśniki przekładamy serem, tworząc np. koperty. Przed podaniem polewamy sosem truskawkowym.

Porady

Zamiast świeżych truskawek można użyć mrożonych, wcześniej je rozmrażając.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy