Naleśniki z rabarbarem i mascarpone

0 (0 ocen)

Moja propozycja na obiad bądź kolacje na słodko:)słodki smak serka doskonale komponuje się z kwaskowatym rabarbarem,polecam i zapraszam:)

Składniki:

  • 450 g rabarbaru
    4 łyżki cukru trzcinowego
    1,5 łyżki galaretki pink margarita
    125 g mascarpone
    1/2 laski wanilii
    2 łyżki domowego cukru waniliowego

    Ciasto naleśnikowe:

    2 szklanki mąki
    2,5 szklanki mleka
    1 jajko
    1 łyżeczka cukru trzcinowego

    Dodatkowo:

    olej do smażenia
    2 kostki czekolady

Naleśniki z rabarbarem i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rabarbar zesmażyć 1. Rabarbar umyć,obrać i wrzucić do blendera ( pokroić na kilka kawałków). Zmiksować. Przełożyć na patelnię,dodać cukier i zesmażyć na dżem. Wyłączyć ogień i dodać galaretkę. Dobrze wymieszać. Przełożyć na talerz i ostudzić. Następnie przełożyć na sito aby nadmiar soków odciekł.
  • ser wymieszać z cukrem i wanilia 2. Ser wymieszać z cukrem waniliowym i ziarenkami wanilii. Odłożyć do lodówki.
  • 3. Ciasto: Do miski przesiać mąkę,dodać mleko oraz jajko i cukier ,dobrze wymieszać aby nie było grudek. Na patelni rozgrzać olej i nalać około chochli ciasta i smażyć naleśniki średniej grubości. Każdy naleśnik na chwile kłaść na ręcznik papierowy. Gotowe naleśniki lekko przestudzić.
  • posmarować serem i rabarbarem 4. Na deskę położyć pierwszy naleśnik i rozsmarować na nim warstwę serka. Na serek położyć około 2 łyżki dżemu z rabarbaru i także rozsmarować. Zwinąć naleśnik. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Przed podaniem posypać tartą czekoladą. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy