Naleśniki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.
KREM BUDYNIOWY Z MASCARPONE: Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając cukier i cukier waniliowy do mleka. Budyń studzimy. Gdy wystygnie dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia. Powinniśmy otrzymać gładki krem.
PIECZONY RABARBAR: Rabarbar kroimy w kostkę 1,5 cm. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego. Następnie polewamy go sokiem z cytryny i posypujemy cukrem i cukrem waniliowym. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut, aby puścił sok. Po tym czasie rabarbar zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy czy rabarbar jest już upieczony. Jeśli nie to trzymamy jeszcze kilka minut w piekarniku. Powinien być miękki i rozpadać się pod dotykiem.
Każdego naleśnika smarujemy kremem budyniowym z mascarpone. Naleśniki zwijamy bądź składamy. Na wierzch naleśników wykładamy pieczony rabarbar. Wierzch naleśników polewamy także sokiem, który powstał z pieczenia rabarbaru.
Życzę smacznego
Komentarze