Naleśniki z piekarnika z czereśniami i sosem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do piekarnika wstawiamy kokilki wysmarowane olejem i nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
2.W misce miksujemy jajka z mąką, łyżką miodu i mlekiem aż wszystkie składniki się połączą. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 15 minut.
3.Ostrożnie wlewamy ciasto do gorących kokilek, mniej więcej do połowy ich wysokości. Do każdej kokilki wkładamy po kilka czereśni z kompotu. Tak przygotowane „naleśniki” wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut.
4.W międzyczasie przygotowujemy sos czekoladowy: do garnuszka wlewamy 3 łyżki śmietany i lekko podgrzewamy, następnie dodajemy miód oraz kakao i wszystko mieszamy aż składniki się połączą i powstanie nam sos o jednolitej konsystencji.
5.Upieczone „naleśniki” polewamy sosem czekoladowym. Możemy dodać również trochę czereśni na wierzch.
Komentarze