Naleśniki z piekarnika z czereśniami i sosem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zamiast smażyć naleśniki na patelni możemy przygotować je w piekarniku. Wyglądają nieco inaczej, ale smakują wspaniale.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Naleśniki:
    1) 4 jajka
    2) 3/4 szkl mąki
    3) 3/4 szkl. mleka
    4) łyżka miodu
    5) olej
    6) kilka łyżek czereśni (mogą być np. z kompotu)
    Sos czekoladowy:
    1) 3 łyżki śmietany 30%
    2) 3-4 łyżki kakao
    3) 1 łyżka miodu

    *szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki Jajko

Naleśniki z piekarnika z czereśniami i sosem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do piekarnika wstawiamy kokilki wysmarowane olejem i nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
  • 2. W misce miksujemy jajka z mąką, łyżką miodu i mlekiem aż wszystkie składniki się połączą. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 15 minut.
  • 3. Ostrożnie wlewamy ciasto do gorących kokilek, mniej więcej do połowy ich wysokości. Do każdej kokilki wkładamy po kilka czereśni z kompotu. Tak przygotowane „naleśniki” wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut.
  • 4. W międzyczasie przygotowujemy sos czekoladowy: do garnuszka wlewamy 3 łyżki śmietany i lekko podgrzewamy, następnie dodajemy miód oraz kakao i wszystko mieszamy aż składniki się połączą i powstanie nam sos o jednolitej konsystencji.
  • 5. Upieczone „naleśniki” polewamy sosem czekoladowym. Możemy dodać również trochę czereśni na wierzch.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować