Naleśniki z owocami leśnymi i serkiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Jak smakuje lato? Najpierw truskawkowo, później jagodowo, wiśniowo, brzoskwiniowo. Popołudnie warto sobie umilić naleśnikami z serkiem i owocami. Nie są to tradycyjne cienkie naleśniki, te są puchate, 2 takie wystarczyły dla dorosłej osoby na całą kolację:)

  • 20 min

Składniki:

  • na 6 dużych naleśników:
    1 szklanka kefiru
    0,5 szklanki mąki
    2 jaja
    1 op. cukru z wanilią
    0,5 łyżeczki sody
    1 łyżeczka masła/margaryny/oleju
    olej do smażenia

    Nadzienie:
    300g serka homogenizowanego waniliowego
    1 szklanka owoców leśnych (jagody, poziomki, drobne truskawki)
    listki mięty lub melisy do dekoracji

Naleśniki z owocami leśnymi i serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja roztrzepać z cukrem waniliowym. Kefir wymieszać z sodą, wlać do jajek, wsypać mąkę i wymieszać, żeby nie było grudek. Dodać rozpuszczone masło, ponownie wymieszać. Ciasto powinno być niezbyt rzadkie, konsystencją przypominać jogurt.
    Patelnię rozgrzać, posmarować olejem, wylewać porcje ciasta, rozprowadzając po całej powierzchni patelni. Gdy ciasto od spodu się zarumieni i pojawią się widoczne dziurki, odwrócić na drugą stronę. Usmażone naleśniki wykładać na talerz. Każdy posmarować serkiem, posypać owocami, złożyć. udekorować owocami, listkami melisy lub mięty.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy