Naleśniki z nadzieniem twarożkowo-ryżowym

0 (0 ocen)

Pyszne, delikatne naleśniki - nie tylko dla dzieci to idealny pomysł na obiad

Składniki:

  • Ciasto
    - 250 gr mąki
    - 1 jajko
    - 1 szklanka płynu ( pół szklanki wody gazowanej, pół szklanki mleka)
    - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    - 1 łyżka syropu klonowego
    Nadzienie:
    - 3 małe serki typu danonek
    - 100g kaszki mleczno -ryżowej

Naleśniki z nadzieniem twarożkowo-ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto razem mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut, żeby wszystko się połączyło. Masa powinna mieć konsystencję śmietany. Smażymy na małej ilości tłuszczu ( ja smaruję patelnię pędzelkiem). Z tej porcji powinno wyjść ok 6-10 naleśników. Zależy od wielkości patelni i grubości naleśnika. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy mleka lub wody natomiast jeśli za rzadkie dodajemy mąkę.
    Serek mieszamy z kaszka na bardzo gęstą masę - ew. dodajemy trochę wody jeśli jest za gęsto. Nakładamy na każdy naleśnik. Dowolnie dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy