Naleśniki z nadzieniem młodej kapusty i pieczarek

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Naleśniki i nietypowe nadzienie - pieczarki i liście młodej kapusty. Danie bez mięsa, szybkie i proste wykonanie oraz bardzo sycące. Idealne na obiad lub śniadanie na ciepło.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:
    Nadzienie:
    30 dag pieczarek
    5 liści młodej kapusty
    2 łyżki oleju
    Sól, pieprz do smaku
    1 mała cebula
    2 łyżki ketchupu o smaku łagodnym
    5 plastrów żółtego sera – u mnie gołda
    1 łyżeczka masła
    Ciasto:
    1 szklanka mąki
    Sól do smaku
    1,5 szklanki mleka 2%
    1 duże jajko
    Tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z nadzieniem młodej kapusty i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do garnka wlać mleko, dodać sól do smaku, jajko, mąkę – roztrzepać ciasto. Odstawić na 1 godzinę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Olej rozgrzać, dodać cebulę, zeszklić krótko. Dodać pieczarki – całość smażyć do odparowania wody. Doprawić solą i pieprzem. Liście kapusty krótko obgotować, odcedzić z wody. Wystudzone pokroić w paski. Dodać do pieczarek, wymieszać, krótko całość smażyć.
    Naleśniki usmażyć na tłuszczu. Nadziać powstałym masłem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć porcję naleśników, przykryć paskami żółtego sera oraz polać ketchupem. Zapiekać około 20 minut w temp. 170 stopni.

Porady

1. liście kapusty obgotowane można bezpośrednio ułożyć na naleśniku a na nim pieczarki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować