Naleśniki z musem z rabarbaru i syropem z mniszka

0 (0 ocen)

  • 45 min

Polecam pyszne naleśniki na deser. Lekko kwaśne nadzienie z rabarbaru sprawia, że naleśniki nie są za słodkie, są takie w sam raz.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    1 pełna szklanka mąki tortowej
    szczypta soli
    szczypta proszku do pieczenia
    cukier do smaku

    Mus:
    40 dag rabarbaru
    syrop z mniszka lekarskiego do smaku

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    syrop z mniszka lekarskiego do polania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Naleśniki z musem z rabarbaru i syropem z mniszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta miksujemy na gładkie bez grudek o odpowiedniej konsystencji ciasto. Następnie smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju. Usmażone osączamy dokładnie na papierowym ręczniki z nadmiaru tłuszczu i studzimy.
  • 2. Rabarbar oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie kroimy na małe kawałki, przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody, dusimy do rozgotowania rabarbaru i odparowania całego płynu. Na koniec mus słodzimy syropem do smaku i studzimy.
  • 3. Naleśniki smarujemy musem i zawijamy w ruloniki.
  • 4. Podajemy udekorowane syropem z mniszka.

Porady

Patelnia do smażenia o średnicy około 18- 20 cm. Z przepisu powinno nam wyjść 6 naleśników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować