Cudowne naleśniki z mięsem i młodą kapustką, to ulubione danie moich pociech, ale nie tylko. Z prawdziwą przyjemnością, serwuje na obiad.
Aromat takich naleśników obudzi każdego śpiocha z takim nadzieniem smakują wyśmienicie.
40 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na naleśniki:
• 1 ½ szk. maki pszennej
• ½ szk. wody gazowanej
• Szczypta soli
• 1 łyżeczka cukru
• 1 całe jajko
• 2 szk. mleka
Składnik na farsz:
• ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
• ½ główki kapusty młodej
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka żółta
• 2 marchewki
• 200 g przecieru pomidorowego
• 4 łyżki ketchupu pikantnego
• Sól
• 1 łyżeczka papryki ostrej
• Olej do smażenia
• 20 dag sera żółtego
Naleśniki z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone smażymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy papryką ostrą oraz solą.
Do mięsa dodajemy drobno poszatkowaną kapustę, obrane pokrojone w kostkę marchewki, obrane z nasion i pokrojone w również w kostkę papryki, podlewamy trochę wodą i gotujemy aż warzywa zmiękną.
Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i ketchup, chwilkę jeszcze gotujemy około dwóch minut.
2.Przygotowujemy naleśniki, do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól, cukier, wlewamy wodę i stopniowo mleko, mieszają żeby nie powstały nam grudki.
Na rozgrzanym oleju lub naleśnikarce smażymy cztery naleśniki.
Na dnie naczynia okrągłego lub formy do pieczenia układamy jeden naleśnik.
3.Na naleśniku układamy 1/3 farszu mięsnego i posypujemy 1/3 startego na tarce o dużych oczach żółtego sera.
4.Ponownie naleśnik, ser, farsz mięsny i tak powtarzamy do wyczerpania składników, kończąc naleśnikiem, którego posypujemy żółtym serem.
Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C.
5.Gotowe, przed podaniem polewamy ketchupem.
Smacznego.
Komentarze