Naleśniki z mięsem mielonym zapiekane z serem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Bardzo sycące i pyszne danie, alternatywa dla mięsożerców.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto na naleśniki:

    500 ml mleka
    1,5 szklanki mąki
    2 jajka
    2/3 łyżki oleju

    Farsz mięsny:
    500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    2 średnie cebule lub 4 szalotki (moim zdaniem szalotki dają lepszy smak)
    2 ząbki czosnku
    Pieprz
    Sól
    Przyprawa do szaszłyka
    Zioła prowansalskie

    Sos pomidorowy: ( 1/2 sosu przeznaczona jest do farszu reszta do polania złożonych i rozłożonych na blasze nalesników)
    Puszka pomidorów z puszki krojonych
    200ml koncentratu pomidorowego rozcieńczonego ze 150 ml wody
    Pieprz
    Sól
    Czosnek niedźwiedzi w proszku
    Świeża bazylia
    Zioła prowansalskie
    Wędzona papryka w proszku
    Mąka do zagęszczenia całości (w zależności jak gęsty chcą mieć państwo sos)

    Na wierzch przed włożeniem do piekarnika :
    Kulki mozzarelli
    Świeża bazylia

    Opcjonalnie :( do farszu mięsnego można dorzucić pół średniej papryczki jalapeno, kukurydzę konserwową)

    Sposób przygotowania :
    Składniki na naleśniki dokładnie łączymy i smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.
    Sos pomidory z puszki wrzucamy do garnka i chwilę dusimy (3 min na mocnym ogniu) po czym dodajemy rozcieńczony przecier pomidorowy dorzucamy przyprawy i posiekaną wcześniej swieżą bazylię, gotujemy 5 min pod przykryciem na srednim ogniu.
    Cebulę/szalotkę obieramy, kroimy w piórka i szklimy na patelni, gdy cebula / szalotka zrobi suę złocista wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmażamy. Dorzucamy mięso ( opcjonalnie papryczkę jalapeno ) i przesmażamy 2 minuty po czym dodajemy wszystkie przyprawy i dokladnie łączymy na patelni z mięsem(opcjonalnie: w tym momencie można dorzucić kukurydzę z puszki) gdy mięso będzie już ładnie przesmażone dolewamy do niego połowę sosu i zagęszczamy mąką z wodą odstawiamy farsz do ostygnięcia . w między czasie zagęszczam drugą połowę sosu. po ostygnięciu farszu zabieramy się za skręcanie naleśników ( ja zwijam je w a'la krokiety lub jak stwiedziła moja mama jak gołąbki. Układam w naczyniu żaroodpornym zalewam drugą połową sosu. Na wierzchu ukladam kulki mozzarelli oraz odrobinę posiekanej świeżej bazylii ( z braku świeżej bazylii okruszam ziołami prowansalskimi) . tak przygotowane naleśniki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220°C (góra-dół) 30/35 min lub na 180°C (termoobieg) 15/20 min.

    Smacznego!
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Ser

Naleśniki z mięsem mielonym zapiekane z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Węglowodany, białko mięsne, warzywa, przyprawy, nabial, zioła
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jalapeno Kukurydza Mięso Pomidor Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować