Sos pomidorowy: ( 1/2 sosu przeznaczona jest do farszu reszta do polania złożonych i rozłożonych na blasze nalesników)
Puszka pomidorów z puszki krojonych
200ml koncentratu pomidorowego rozcieńczonego ze 150 ml wody
Pieprz
Sól
Czosnek niedźwiedzi w proszku
Świeża bazylia
Zioła prowansalskie
Wędzona papryka w proszku
Mąka do zagęszczenia całości (w zależności jak gęsty chcą mieć państwo sos)
Na wierzch przed włożeniem do piekarnika :
Kulki mozzarelli
Świeża bazylia
Opcjonalnie :( do farszu mięsnego można dorzucić pół średniej papryczki jalapeno, kukurydzę konserwową)
Sposób przygotowania :
Składniki na naleśniki dokładnie łączymy i smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.
Sos pomidory z puszki wrzucamy do garnka i chwilę dusimy (3 min na mocnym ogniu) po czym dodajemy rozcieńczony przecier pomidorowy dorzucamy przyprawy i posiekaną wcześniej swieżą bazylię, gotujemy 5 min pod przykryciem na srednim ogniu.
Cebulę/szalotkę obieramy, kroimy w piórka i szklimy na patelni, gdy cebula / szalotka zrobi suę złocista wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmażamy. Dorzucamy mięso ( opcjonalnie papryczkę jalapeno ) i przesmażamy 2 minuty po czym dodajemy wszystkie przyprawy i dokladnie łączymy na patelni z mięsem(opcjonalnie: w tym momencie można dorzucić kukurydzę z puszki) gdy mięso będzie już ładnie przesmażone dolewamy do niego połowę sosu i zagęszczamy mąką z wodą odstawiamy farsz do ostygnięcia . w między czasie zagęszczam drugą połowę sosu. po ostygnięciu farszu zabieramy się za skręcanie naleśników ( ja zwijam je w a'la krokiety lub jak stwiedziła moja mama jak gołąbki. Układam w naczyniu żaroodpornym zalewam drugą połową sosu. Na wierzchu ukladam kulki mozzarelli oraz odrobinę posiekanej świeżej bazylii ( z braku świeżej bazylii okruszam ziołami prowansalskimi) . tak przygotowane naleśniki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220°C (góra-dół) 30/35 min lub na 180°C (termoobieg) 15/20 min.
Komentarze