Naleśniki z mięsem mielonym zapiekane z serem

  • wyświetlono: 858 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bardzo sycące i pyszne danie, alternatywa dla mięsożerców.

Snapchat-1677574977
  • 3 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto na naleśniki:

500 ml mleka
1,5 szklanki mąki
2 jajka
2/3 łyżki oleju

Farsz mięsny:
500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 średnie cebule lub 4 szalotki (moim zdaniem szalotki dają lepszy smak)
2 ząbki czosnku
Pieprz
Sól
Przyprawa do szaszłyka
Zioła prowansalskie

Sos pomidorowy: ( 1/2 sosu przeznaczona jest do farszu reszta do polania złożonych i rozłożonych na blasze nalesników)
Puszka pomidorów z puszki krojonych
200ml koncentratu pomidorowego rozcieńczonego ze 150 ml wody
Pieprz
Sól
Czosnek niedźwiedzi w proszku
Świeża bazylia
Zioła prowansalskie
Wędzona papryka w proszku
Mąka do zagęszczenia całości (w zależności jak gęsty chcą mieć państwo sos)

Na wierzch przed włożeniem do piekarnika :
Kulki mozzarelli
Świeża bazylia

Opcjonalnie :( do farszu mięsnego można dorzucić pół średniej papryczki jalapeno, kukurydzę konserwową)

Sposób przygotowania :
Składniki na naleśniki dokładnie łączymy i smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.
Sos pomidory z puszki wrzucamy do garnka i chwilę dusimy (3 min na mocnym ogniu) po czym dodajemy rozcieńczony przecier pomidorowy dorzucamy przyprawy i posiekaną wcześniej swieżą bazylię, gotujemy 5 min pod przykryciem na srednim ogniu.
Cebulę/szalotkę obieramy, kroimy w piórka i szklimy na patelni, gdy cebula / szalotka zrobi suę złocista wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmażamy. Dorzucamy mięso ( opcjonalnie papryczkę jalapeno ) i przesmażamy 2 minuty po czym dodajemy wszystkie przyprawy i dokladnie łączymy na patelni z mięsem(opcjonalnie: w tym momencie można dorzucić kukurydzę z puszki) gdy mięso będzie już ładnie przesmażone dolewamy do niego połowę sosu i zagęszczamy mąką z wodą odstawiamy farsz do ostygnięcia . w między czasie zagęszczam drugą połowę sosu. po ostygnięciu farszu zabieramy się za skręcanie naleśników ( ja zwijam je w a'la krokiety lub jak stwiedziła moja mama jak gołąbki. Układam w naczyniu żaroodpornym zalewam drugą połową sosu. Na wierzchu ukladam kulki mozzarelli oraz odrobinę posiekanej świeżej bazylii ( z braku świeżej bazylii okruszam ziołami prowansalskimi) . tak przygotowane naleśniki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220°C (góra-dół) 30/35 min lub na 180°C (termoobieg) 15/20 min.

Smacznego!

Sposób przygotowania przepisu:

Naleśniki z mięsem mielonym zapiekane z serem

  • 1. Węglowodany, białko mięsne, warzywa, przyprawy, nabial, zioła

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serkukurydzamięso mielonePomidorynaleśnikijalapeno

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: RewelacjeWKuchni

Zapiekane naleśniki z mięsem

Pyszne naleśniki, smakujące każdemu...

naleśniki z mięsem mielonym i kukurydzą

Dodane przez: ecia747

Naleśniki z mięsem mielonym i kukurydzą

Ja do tego dania wykorzystuję dwa...

image-23ug99m

Dodane przez: Mniam1

Naleśniki z mięsem mielonym pod pomidorowym...

Mięso mielone zawinięte w naleśniki...

naleśniki z serem

Dodane przez: martynia6

Zapiekane naleśniki z serem

Coś dla osób znudzonych zwykłymi...

Naleśniki z mięsem mielonym

Dodane przez: dżoana

Naleśniki z mięsem mielonym

przepis dostałam od Babci ;)) pamietam...

Naleśniki z mięsem mielonym i pieczarkami

Dodane przez: gosia47-47

Naleśniki z mięsem mielonym i pieczarkami

Bardzo pyszne danie, z naleśnikami,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE